Освітній процес

2023-2024 н.р.

Перший урок у 

новому навчальному році

      Цікаво і змістовно почалась нова сторінка шкільного життя для учнів КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР

   1 вересня 2023 року для учнів нашої школи пройшов Перший урок онлайн, який був присвячений усвідомленню, що таке Батьківщина, держава, патріотизм, якими були, є і мають стати українці.

  Також здобувачі освіти долучилися до Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров’я при Кабінеті міністрів України, Міністерством освіти і науки України, Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, медіасервісом «MEGOGO Освіта» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.  

   Освітяни налаштували дітей на позитив,ознайомили з вправами для заспокоєння у стресових ситуаціях та побажали учням підкорювати нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети.

  Бажаємо усім мирного неба над головою! Нехай щастить у новому навчальному році.


Урок мужності  "Герої рідного краю"

Із початком російсько-української війни у 2014 році майже чотириста тисяч українців у лавах Збройних сил України, Національної гвардії України, правоохоронних органів і добровольчих формувань взяли зброю до рук для захисту рідної країни, а з початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України - понад мільйон, щоб зупинити агресію російської федерації та відстояти незалежність України. 

Тому надважливо розуміти та пам’ятати, яку ГЕРОЇЧНУ БОРОТЬБУ чинять наші ЗЕМЛЯКИ!

З нагоди відзначення Дня захисників і захисниць України у 

КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР класними керівниками був проведений урок мужності “Герої рідного краюˮ, присвячений людям, що стали символом хоробрості, патріотизму й боротьби народу за свободу та незалежність.

Велика шана і вдячність кожному українському захиснику та захисниці! Многая літа героям, які живуть серед нас!

І вічна пам‘ять загиблим воїнам...

Світ 3D моделювання 

Учні 1 та 3 класів КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР на уроці з лего математики поринули у світ 3D моделювання, яке має величезний вплив на сприйняття, мислення, увагу та уяву дитини. 3D ручка є інструментом, який робить процес малювання незвичайним і ще більш захоплюючим.

Заняття з 3D ручкою розбудили творчість, фантазію, художній смак та величезне захоплення у дітей. Учні розвивали свою просторову уяву, аналізувати пропорції та форми.

Марафон #ШахрайГудбай 

 7 класу долучилися до марафону #ШахрайГудбай від Національного банку України та їх партнерів. Діброва Аліна Василівна, класний керіаник 7 класу, провела виховну годину, присвячену темі:"Історія шахрайства з грошима: від фальшивомонетництва до кібершахрайства". Діти ознайомилися із загрозами сучасного платіжного шахрайства та вивчили правила платіжної безпеки.

Марафон #ШахрайГудбай 

Учні 5 класу КЗ “Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І - ІІІ ступенів” ЗОР долучилися до марафону від Національного банку України та їх партнерівіз платіжної безпеки. Це освітній проєкт, де педагоги та працівники освіти проводять навчальні заходи для учнів та студентів з метою запобігання шахрайським випадкам усфері платіжних послуг. Під заняття на тему: "Історія шахрайства з грошима: від фальшивомонетництва до кібершахрайства" учні ознайомилися з історією розвитку шахрайства з грошима, із загрозами сучасного платіжного шахрайства та навчилисяправилам платіжної безпеки, щоб уберегтися від подібних випадків. 

День української писемності та мови

З 1997 року 9 листопада традиційно відзначали День української писемності та мови — у день пам'яті святого Нестора Літописця, автора першої історії України.

Цього року дата свята змінилася - Україна вперше відзначатиме День української писемності та мови 27 жовтня. Перенесення пов’язане з переходом Православної церкви на новоюліанський календар, згідно з яким дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше.

Свято нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про історію її абетки, розповідає про розвиток української писемності, та й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном.

Цього дня стартує Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. У ньому беруть участь знавці мови з 20 країн світу.

 Також одна з традицій свята - радіодиктант національної єдності. Цього року українці 23-й рік поспіль писатимуть радіодиктант - текст його створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, називається він "Дороги України", читатиме - актор театру та кіно Олексій Гнатковський. Диктант варто сприймати не як екзаменацію знань, а як всесвітній флешмоб, акцію єднання навколо української мови, коли по всій планеті одночасно українці гуртуються навколо рідного слова і у прямому ефірі пишуть радіодиктант.

Шануймося, українці, бо ми того варті!


 День української писемності та мови.


Ми, українці, - велика родина...

Мова і пісня у нас  солов'їна.

Зріє в садочках червона калина,

Рідна земля для усіх - Україна!

27 жовтня - День української писемності та мови. Учні 1 класу КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР взяли участь в інтелектуальній грі "Мовна мозаїка". Здобувачі освіти продемонстрували, що за кілька місяців у школі встигли подружитися, навчитися читати перші слова, виконувати різноманітні завдання, пізнали багато нового. Беручи участь у мовних іграх, вони вдосконалювали усне мовлення, навички звукового аналізу слів, вчилися вдало добирати ознаки предметів. Проведення таких заходів є важливим, бо рідну мову мало просто любити, її треба вивчати, дбаючи про чистоту і правильність кожного слова.

ВІТАЄМО!

Отримали результати Всеукраїнського конкурсу з англійської мови "Гринвіч". Вітаємо переможців та учасників інтелектуальних змагань, знавців the English Language. Так тримати 

 ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

25 листопада 2023 року в школі був проведений І (шкільний) етап ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, у якому взяли участь 32 учні 5 – 9 класів.

Конкурс дає можливість молодому поколінню ще раз звернутися до поетичного спадку Великого Кобзаря, продемонструвати високий рівень своєї творчості.

Вітаємо переможців!

Бажаємо подальших успіхів і нових досягнень!

Національний тиждень читання

З 4 до 10 грудня 2023 року Український інститут книги проводить Всеукраїнську інформаційно-просвітницьку тематичну акцію "Національний тиждень читання".

Мета цієї акції — консолідувати українське суспільство навколо читання як тренду.

Читання важливих книжок сприяє єднанню українського народу, формуванню нашої ідентичності, збереженню культурно-мовної спадщини держави.

Читання є важливим у час миру і добробуту, але ще важливішим – у часи випробувань, які випали на нашу долю через війну. Книжки можуть стати нашим захистом і нашою зброєю, друзями і порадниками, вчителями і лікарями.

До вашої уваги "Літературні читання" у 9 класі до 160-річчя від дня народження Ольги Кобилянської.

З 04 до 10 грудня 2023 року Український інститут книги проводить  Всеукраїнську інформаційно - просвітницьку акцію "Національний тиждень читання".

    Мета заходу - залучити українців до читання , відвідати бібліотеки, а також привернути увагу до українського книговидання та літератури. Наймолодші учасники освітнього процесу  КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа – інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР долучилися до цієї акції. Учні читали улюблені книги,  відвідали  шкільну бібліотеку , де з цікавістю гортали сторінки книжок, зачитували уривки з творів сучасних дитячих авторів . Читання об‘єднує нас, а тиждень читання - це чудова нагода поділитися своїм читацьким досвідом та підтримати важливу справу - розвиток культури читання в  Україні.

«Будь своїм! Читай українською!»

#тижденьчитання2023

ХІХ Всеукраїнська інтернет-олімпіада "На Урок" (Осінь 2023)

З 2.10 до 19.11 на освітній платформі "На Урок" проходила ХІХ Всеукраїнська інтернет-олімпіада "На Урок" (Осінь 2023).

Першокласники  КЗ "Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів " ЗОР мали можливість  перевірити якість  знань з різних предметів. Учні початкової школи завжди активно беруть участь у різних конкурсах та олімпіадах. Не дивлячись ні на що, ми знову крокуємо вперед та випробовуємо свої знання. Цьогоріч маємо чудові результати. Учні отримали дипломи І, ІІ, ІІІ  ступенів . Вітаємо переможців та бажаємо подальших успіхів.

Вітаємо!

Хоча результати XІX Всеукраїнської інтернет-олімпіада «На Урок» (Осінь 2023) з англійської мови були відомі вже давно, але ми чекали... Чекали ми всіх наших найрозумніших учнів, наших найталановитіших переможців, власників дипломів

І, ІІ, ІІІ ступенів та просто активних та допитливи учасників навчального процесу. Дуже нам хотілося особисто вручити дипломи та свідоцтва, привітати дітей з перемогою та з гарним результатом. Тож ділимося з вами приємностями! 

Інженерний тиждень


 Інженерний тиждень стартував! Його головною темою стала — самозарадність. Ця навичка була важливою для первісних людей, так само як буде важливою для людей майбутнього. Але сьогодні вона є особливо цінною для українських дітей та підлітків.

Для учнів 9-го та 11-го класів КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР було проведено урок на тему; "Цінна вода".

Протягом тижня ми, вчителі, допомагаємо учням стати більш впевненими у власних силах та можливостях, надихаємо дітей досліджувати, вивчати та створювати.

Інженерний тиждень — проєкт для учнів молодших, середніх та старших класів, покликаний зацікавити наукою і дати їм поштовх до розвитку власного інженерного потенціалу

    Учні  КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР створили власноруч іграшку. Ця іграшка відома щонайменше з 1850 року. Частіше її називають «Драбиною Якова», але іноді й «клік-клак».  #інженернийтиждень #томущоцікаво.


Першокласники долучилися до проведення "Інженерного тижня - 2024", поринувши в світ цікавих перетворень. Учні з великим задоволенням побудували високу і міцну вежу та отримали багато позитивних та незабутніх емоцій!

У рамках проведення інженерного тижня  на уроці математики взяли участь в проєкті «Створення об’ємних  геометричних фігур». Для дослідження напряму і сили вітру діти власноруч змайстрували паперові вітрячки.

Після уроків  учні досліджували історію виникнення взуття, знайомились з найстарішим взуттям у світі та як воно змінювалось з часом. За технологічною картою діти власноруч виготовили іграшку "Тіп-топ" і провели перші випробування . Це було надзвичайно цікаво і захопливо.

 Щиро пишаємося талантами та наполегливістю наймолодших школярів. Віримо, що саме наші геніальні діти здатні не тільки зробити Україну країною майбутнього, а й змінити  весь світ на краще!

Учні 8 та 10 класу комунального закладу «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» Запорізької обласної ради  приєдналися до проведення Всеукраїнського Інженерного тижня. Мета цього заходу  - зацікавити учнів, провівши природничо-математичні уроки в незвичному режимі. Так, щоб ці науки не здавалися дітям нудними, а закони незрозумілими. І показати, як можна легко реалізувати ідеї, використовуючи творчий підхід.  Цей урок допоможе учням побачити, як добре відомі нам матеріали можуть успішно використовуватись для розв‘язання неочікуваних задач. 

Всесвітній день читання вголос 

Щорічно у першу середу лютого відзначається Всесвітній день читання вголос. 

В цей особливий день першокласники  КЗ  "Матвіївська ЗОСШ- інтернат  І-ІІІ  ступенів"ЗОР з метою  підкреслити силу слова та радість читання відвідали шкільну  бібліотеку, обрали улюблені книжечки та поділилися читанням зі своїми однокласниками. Учні влаштували читацькі перегони, виконали завдання цікавої вікторини та виступили у  ролі казкових персонажів.

Читання вголос - це чудовий спосіб встановити міцний зв'язок із книгою.

Читання вголос розвиває мовлення, словниковий запас, знижує стрес і робить нас щасливими.

Учні 4 класу КЗ "Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР також долучилися до цього свята: розгадали зашифровані прислів'я про книгу, пограли в гру "Що ми знаємо про книгу" і  почитали свої улюблені книжки.


Читання художньої літератури дозволяє дітям поринути в інший, вигадано - фантастичний світ, збільшити словниковий запас, розвиває мислення. Учні 2 класу КЗ "Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР кожну вільну хвилину витрачають на читання книжечок. Ми читаємо в класі, читаємо в ігровій кімнаті, а під час повітряної тривоги читаємо в гарно облаштованому укритті. 

Міжнародний день рідної мови

Як найкраще відзначити **Міжнародний день рідної мови**?

Це показати свої знання.

Учні написали диктант «Чаруюча сила рідної мови».

Пройшли етапи Квізу з української мови.Позмагалися у вікторині «Як добре ви знаєте свою мову».

Щоб поглибити знання про цей день, діти переглянули відео "Історія виникнення свята".

Любімо і шануймо українську мову – одну із наймилозвучніших, найбагатших, найпоширеніших і найкращих мов у світі!

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови.

Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Отже, з нагоди Міжнародного дня  рідної мови учні 3 класу комунального закладу «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР вітають  усіх  школярів зі справжнім святом. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою.

Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови.

Рідна мова - це не просто засіб спілкування: вона є втіленням нашої культури, ідентичності та спадщини. Учні 1 класу  КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа – інтернат  І-ІІІ ступенів» ЗОР долучилися до святкування та виконали цікаві завдання від казкових героїв. Діти складали слова з цеглинок лего, читали скоромовки, розгадували ребуси, декламували вірші  та  вкотре переконалися, що наша рідна мова дуже красива та милозвучна.

 Плекаймо мову українського народу, зміцнюймо наше духовне надбання предків! Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом.


Учні 4 класу КЗ , Матвіївська ЗОСШ - інтернат '' ЗОР вітають усіх зі святом рідної мови та щиро бажають  всім серцем і душею завжди любити свою країну, пишатися рідною мовою і прославляти свою культуру.

Вшановуючи свою рідну мову, діти прийняли участь у мовній вікторині ,, Подорож океаном рідної мови", виконали українські пісні, читали вірші про мову.

21 лютого, в Міжнародний день рідної мови, учні 2 класу КЗ "Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР вітають зі святом. Бо мова - то душа нації. Давайте разом плекати найбільше наше багатство - нашу Рідну Українську Мову. 

Леся Українка - поетична квітка України

25 лютого 1871 року народилася Леся Українка. Щороку в цю дату ми  згадуємо талановиту поетесу, чий внесок в українську літературу  неможливо оцінити. На її творах виросло не одне покоління українців, а  її вірші настільки актуальні, ніби написані сьогодні.

У творчій  спадщині Лесі Українки - патріотична та любовна лірика, драми, поеми,  збірки українського фольклору, публіцистичні твори.

Леся не тільки  писала власні твори, але й займалася колекціонуванням і збереженням  творів народної творчості.

У день народження Лесі Українки пропонуємо пригадати  біографію поетеси

https://mamabook.com.ua/.../fotokvest-10-ilyustraciy.../

та згадуємо пронизливі твори.

https://www.youtube.com/watch?v=W2C1ELDUIKg 


Лариса  Петрівна  Косач.

В Україні немає  людини, яка б не знала і не любила твори великої дочки українського народу. Адже Леся Українка - це гордість  і слава нашого народу. Її твори - неперевершені шедеври , які пробуджують серця  і  не залишають байдужими нікого.

 25 лютого 2024 року   весь світ відзначає  153 річницю від дня народження геніальної української жінки.  Напередодні цієї дати в 1 класі КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР відбувся  цікавий урок  на тему  "Леся Українка - поетична квітка України", під час якого  діти ознайомились із життям та творчістю поетеси, слухали пісні та уривки казок, декламували вірші , а також переглянули відео  про творчий шлях  Лесі Українки . Тож знаймо про неї, гордімось нею, берімо все найкраще від неї!!!

Неординарна, яскрава, смілива, вишукана, сильна особистість.

Леся Українка запалювала іскру в серці кожного, і сьогодні продовжує це робити через свою творчість.

Адже знаємо, що вона була не тільки талановитою поетесою, але також талановитим музикантом. І якби не хвороба, можливо, вона змогла б проявити себе і в цьому мистецтві. Її мова звучить, як музика.  На уроці  української мови та читання учні 3 класу комунального закладу «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР  дізналися багато цікавого про талановиту українську поетесу Лесю Українку.


Шевченківський тиждень

Навесні, коли тануть сніги

І на рясті заграє веселка,

Повні сил і живої снаги

Ми вшановуємо пам'ять Шевченка.

Українському пророку Тарасу Шевченку цього року виповнюється 210

9 березня 2024 р. минає 210 років від дня народження національного генія і духовного батька українства Тараса Григоровича Шевченка.

Кожного року ми поглиблюємо свої знання про його біографію, читаємо його твори, ходимо до музеїв, знайомимося з художньою спадщиною митця та його громадською роботою.

В українців можна відібрати все, але допоки вони пам’ятають

Святе Письмо і «Кобзар», – українська нація незнищенна,

бо незнищенний наш націоналізм, в основі якого – ці дві святі книги. (Василь Іванишин)


Тарас Шевченко – письменник і художник, який вже не одне століття надихає українців. Сьогодні генію українського народу виповнюється 210 років. З нагоди цієї  річниці у 1 класі КЗ « Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР  відбувся  урок, під час якого учні мандрували сторінками творчості великого поета, закріпили знання про те, що Т.Шевченко не тільки поет, а й художник. Першокласники декламували вірші Т.Шевченка зі збірки його перших творів «Кобзар», переглянули презентацію його картин, виконували цікаві завдання, прийняли участь у конкурсі малюнків «Садок вишневий коло хати». Під час уроку учні розширили знання про життя та  творчість генія українського народу Т.Г.Шевченка.

9 березня 2024 року в Україні відзначають 210 річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861) - видатного українського поета, прозаїка, художника, політичного і громадського діяча. Все його життя і творчість були присвячені українському народу.

Учні 2 класу КЗ "Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів"ЗОР вшанували пам'ять видатного митця.

В історії кожного народу, серед її великих творців, є люди, імена яких оповиті невмирущою любов'ю та славою. Таким самородком в українців є Тарас Григорович Шевченко. Поет, художник, громадський діяч Тарас Шевченко народився 25 лютого (9 березня) 1814 року у с. Моринці Звенигородського повіту тодішньої Київської губернії, і цього року ми відзначаємо 210-ту річницю від цієї події. На уроці  української мови та читання учні 3 класу  дізналися багато цікавого про талановитого  українського поета  Тараса Шевченка. 

«Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас. Він – як сама душа нашого народу, правдива і щира... Поезія його розлита повсюдно, вона в наших краєвидах і в наших піснях, у глибинних, найзаповітніших помислах кожного, чий дух здатен pозвиватись».

Учні 4 класу КЗ ,,Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР читають поезію Великого Кобзаря .


Тиждень англійської мови

Тиждень англійської мови у КЗ "Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І- ІІІ ступенів" ЗОР пройшов з метою оволодінням мовним матеріалом для вільного спілкування, умінням розуміти пісенний та поетичний матеріал, умінням виконувати проектні роботи, оволодінням знаннями про культуру та традиції Великобританії. Діти переглянули сторінки створення та популярності групи "Beatles", створили чудові презентації. Велика подяка Борисенко Владислав у за підготовку музичного номера.