Виховна робота

2022-2023 н.р.

Рік незламності.mp4

"Рік незламності -  24.02"

 Рік тому ми жили звичайним життям, навіть не розуміли, що були найщасливіші у нашій вільній країні... 

Поки не настав ранок 24 лютого, який змінив ВСЕ…

  Це день, який назавжди ввійде  в  історію України. День повномасштабного вторгнення та збройної агресії рф проти України. 2022 рік став роком, коли ми щодня дякуємо українським Воїнам! Дякуємо за кожен світанок і за кожен вечір. Дякуємо їм за їхню незламність та мужність, сміливість та стійкість. 2022-ий навчив українців поваги, шани і вдячності. Україна сильна людьми, які вірять Збройним силам України, вірять у перемогу України! 2022 рік став роком незламності!  Сьогодні  в КЗ "Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР відбувся патріотичний захід "Рік незламності -  24.02", під час якого учні вкотре переконалися , що українці - сильна, непохитна та волелюбна нація, яка за свою Перемогу і Незалежність буде битися до кінця! Кожен із нас робить все можливе, аби Перемога була ближче: хтось волонтерить, хтось готує їжу для наших Захисників, хтось звертається в молитві до Бога, а хтось продовжує вчити та навчатися... Ми обов'язково переможемо!!!

«Кобзар єднає Україну»

Березневі дні приносять нам спогади про славного сина українського народу  - Тараса Шевченка. Могутня сила його таланту пробуджує розум та серця людей і закликає любити рідну землю, пишатися її історією та сьогоденням.

   З нагоди Дня народження Кобзаря в КЗ «Матвіївська загальноосвітня школа – інтернат І-ІІІ ступенів»  ЗОР було проведено тематичні виховні години, під час яких учні дізнались про життєвий та творчий шлях поета, а також  долучилися до конкурсу читців «Кобзар єднає Україну». 

   Ми впевнені , що всі заходи, які відбулися в школі, допоможуть молодому поколінню зрозуміти та усвідомити неоціненний вклад Тараса Шевченка  в зародження та розвиток  української культури , мови, нашої державності.      

Низький уклін усім, хто долучився і продовжує гідну справу добровольчої допомоги та захисту рідної землі!  Дякуємо воїнам-добровольцям за небайдужість, мужність і патріотизм, які вони виявляють сьогодні - під час боротьби українців за свободу та незалежність нашої країни.

                                Слава Україні! Героям Слава!

  День українського добровольця 

Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця.

   Зараз Україна переживає найбільше випробування у своїй новітній історії – повномасштабну війну. Нині добровольцем став увесь Український народ: ті, хто поповнив ряди Збройних Сил України; ті, хто став до лав територіальної оборони; ті, хто всіляко допомагає захисникам.

  З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу до Дня українського добровольця в КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа – інтернат  І-ІІІ ступенів» ЗОР були проведені тематичні виховні години, а учні молодших класів  написали листи  вдячності нашим захисникам та намалювали малюнки . Адже розуміють, що допомога  та підтримка кожного з нас так важлива для нашої перемоги!

«Ні! Я жива! Я буду вічно жити»

    25 лютого день народження Лесі Українки – видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури.   В знак пошани до пам'яті "дочки Прометея" у КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа – інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР пройшли виховні години під гаслом : «Ні! Я жива! Я буду вічно жити». Здобувачі освіти знайомилися з творчістю легендарної поетеси, вивчали її життєвий шлях, переглядали документальні відеострічки про Лесю Українку, декламували вірші відомої поетеси, взяли участь у конкурсі малюнків «Творчість Лесі Українки очима дітей». 

Всесвітній День Землі 

Наша планета Земля - наш рідний дім, в якому створені для нас особливі сприятливі умови, що сприяють нашому існуванню і життєдіяльності, що відкривають для нас досталь можливостей й достатній простір для їх реалізації.

Мета цієї акції привернення уваги широкої громадськості до крихкості екосистеми нашої планети. Акція має несподіваний успіх на хвилі численних учнівських рухів тих років, переросла в щорічну популярну подію і поширилася по всій Землі.

    Ми всі відповідальні за мир і гармонію, без якої життя на нашій планеті знаходиться під великим питанням. Добра воля і добрий дух в силах зупинити всякий наш помилковий напрямок і не будемо забувати про це. Будемо використовувати цю можливість, щоб зберегти перспективу життя!

 Всесвітній день води

  22 березня у всьому світі відзначають Всесвітній день води. Головне завдання цього дня - нагадати кожному про величезну важливість водних ресурсів. Адже вода - основа життя. І це дійсно так, без неї абсолютно неможливе життя. Подарувавши людям воду, природа дала їм до рук величезне багатство.  До Всесвітнього дня водних ресурсів в  КЗ "Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР пройшли  виховні заходи, метою яких  було поглибити знання дітей про воду, її властивості; показати виняткову роль води в природі; виховати дбайливе та бережливе ставлення до водних  ресурсів. Був проведений конкурс малюнків та показані відеоролики про дбайливе ставлення до водойм. Цей день нагадує всім, що вода - найбільший скарб людства, який потрібно берегти!

   Давайте разом збережемо нашу планету блакитною — з усіма її океанами, морями, річками, озерами та джерелами! Лише таким чином ми забезпечимо чисте, здорове, квітуче і натхненне майбутнє, бо де є чиста вода, там є життя!

  Великдень

  Великдень – найбільше християнське свято року, до якого  ретельно готуються і відзначають у колі рідних та близьких людей. У нашій школі, як і у кожній родині, існують свої традиції.  Готуючись до найсвітлішого свята Весни,  ми провели  конкурс на кращу композицію «Великодні фантазії». Участь у підготовці експонатів взяли усі учні школи разом із вихователями  та батьками. Також в переддень цього свята в              КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа – інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР були проведені виховні години  "Так натхненно дзвонять Великодні дзвони", в ході яких  діти поглибили свої знання про давні та сучасні традиції святкування, про історію свята та його значення для українського народу. Нехай Святий Великдень дарує надію та впевненість у завтрашньому дні, вселяє спокій у серцях, наближає довгоочікувану радість Перемоги і Миру в нашій рідній Україні! 

На всій планеті у цей день весняний

Святкується щорічний День Землі.

І недаремно квітень буйнотравий

До цього дня прикрашує її.


Всесвітній день Землі


 Щорічно 22 квітня відзначається Всесвітній день Землі. Цей день став загальнолюдським символічним святом любові та турботи про наш спільний дім.

    З метою нагадування підростаючому поколінню, що наша планета Земля є нашим рідним домом, який треба берегти, плекати, піклуватися про збереження довкілля, в КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР пройшли різноманітні виховні години, квести, вікторини.  Під час заходів  діти пропонували своє вирішення проблеми забруднення Землі, озвучили побажання для нашої планети, намалювали малюнки   на тему «Наш дім-наша Земля». Учні  зрозуміли, що Земля – наш спільний дім, який потрібно оберігати і кожен із нас повинен турбуватися про неї.

Бережімо планету разом!

    "ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ"

  Горем і болем увійшов в наше життя Чорнобиль 26 квітня 1986 року, що розподілив долю людей на "до" і "після". Безлюдні вулиці Прип'яті, кинуті школи, будинки, дитячі садки, що застигли... Велике лихо спіткало нашу землю. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною.

   До дня пам'яті Чорнобильської трагедії в КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР пройшли виховні заходи, під час яких учні пригадали ті трагічні події та вшанували тих, хто не шкодуючи свого здоров’я та життя заслонили собою світ від радіаційної хвилі. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.


Всесвітній день ветеринара.

Всесвітній день ветеринара проводиться під егідою Всесвітньої Ветеринарної Асоціації (World Veterinary Association). Мета Асоціації - сприяти здоров'ю та добробуту тварин і усвідомленню того, що життя тварини і людина взаємопов'язані. Учні 2 класу комунального закладу «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» Запорізької обласної ради  дізналися,  що медичної допомоги часом потребують не тільки люди, а й тварини. В такому разі на допомогу приходять спеціалісти дуже шляхетної й доброї професії — ветеринари. Їхня праця нелегка, адже чотирилапі чи пернаті пацієнти не можуть розповісти, що й де болить, та й слів вдячності від них годі чекати. Тому займатися цією роботою можуть тільки ті, хто по-справжньому любить тварин, а також володіє талантом спілкування з ними. 

"Прощання з Букварем"

Традиційне шкільне свято "Прощання з Букварем" відбулося у 1 класі КЗ "Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР.

Це святковий захід, де першокласники прощаються зі своїм першим і головним підручником – Буквариком.

Старанність і наполегливість допомогли дітям створити святкове дійство. Казкова атмосфера, жарти, ігри, веселі пісні - не залишили байдужими нікого.

Свято Букварика закінчилося, але шлях до знань тільки розпочався. І це свято – перша сходинка у шкільному житті.


 День пам’яті та примирення

8 травня, в День пам'яті та примирення, вся країна схиляє голову та згадує всіх учасників Другої Світової війни. «1939-1945. Пам’ятаємо! Перемагаємо!».

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії.

В  КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа – інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР були проведені виховні заходи з метою гідного вшанування подвигу українського народу та його внеску у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. Учні прийняли  участь у майстер-класі з виготовлення червоних маків. Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять всіх полеглих за мир на нашій землі.

Пам'ятаймо тих, хто боровся за Україну тоді!

Дякуємо всім , хто бореться за неї сьогодні!

СЛАВА УКРАЇНІ!

День Європи в Україні

  Цьогоріч Україна відзначає День Європи разом із країнами Європейського Союзу – 9 травня.

    Для українців – це особливий день, адже Україну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура.

   З метою поглиблення знань учнів про Європу, формування європейського світогляду, сприяння поширенню знань про Європейський Союз в КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР були проведені виховні заходи та флешмоб "Україна - це Європа".

  Це свято у черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України – вона починається у серці кожного українця! Вітаємо з Днем Європи! Слава Україні!

Біль Криму. Пам’ятаємо! 

    В цей день радянська влада розпочала черговий геноцид проти мирного населення своєї країни-депортацію кримсько-татарського народу. Страшний злочин, який ми не можемо забувати, щоб не повторювати страшні сторінки історії.

     В КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР пройшли години історичної пам'яті «Біль Криму».

  Насамкінець учні  вшанували пам'ять депортованого і загиблого кримсько-татарського населення хвилиною мовчання та долучилися до всеукраїнської акцію "Запали свічку пам'яті у своєму серці"


Одягнімо вишиванки, друже,

Хай побачить українців світ –

Молодих, відважних, дужих,

У єднанні на багато літ. 

День вишиванки       

     Щорічно у третій четвер травня світ відзначає День вишиванки. І хоча це свято досить молоде, але до нього долучаються українці по всьому світу!

    Колектив КЗ "Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР зберігає традиції українського народу і одягає вишиванки на всі свята.  Це дуже красиво, символічно та актуально. До дня вишиванки в школі відбувся маштабний флешмоб у національному одязі  "Одягни вишиванку, Україно моя!", а також цікавий квест. Учні  дізналися, що українська вишиванка має давнє походження, і у  кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Під час квесту здобувачі освіти виконували цікаві завдання, спробували себе у ролі дизайнерів одягу. Створюючи національний одяг із паперу, діти зрозуміли, що бути українцем – не лише гордо, а й красиво. Після завершення заходів всі  були забезпечені гарним настроєм та вірою у Перемогу! Все буде Україна!

 День Героїв

 Щороку 23 травня в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України.

З метою вшанування подвигу українських Героїв у боротьбі за свободу в КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР пройшли виховні заходи. Учні намалювали для воїнів малюнки, на яких написали свої щирі дитячі побажання, виготовили обереги - все те, що може нагадати нашим героям про свій дім, передати теплоту сердець рідних та близьких.

Віримо в наших ГЕРОЇВ! Віримо в свій народ і Україну.

Слава Україні!